2011. június 25., szombat

Nyári reggel

Korán ébredtem. Két hónap után érdekelni kezdett milyen szobrokat raktak a csónakázó tó vizére.  Kimentem. Megnéztem. Lefényképeztem.

A csónakázó tó gyönyörű

tündértánc

Az épület majd egyszer elkészül. A finom munkához idő kell

 A szarkák mindenütt ott vannak
Mellékszál - Szarkaszerelem
szia
enyém leszel
majd hívlak
Még mindig nem a kiállítás

ez szép

ez ronda

Végre a kiállítás:

no comment


2011. június 20., hétfő

Debrecenbe kellett menni...

Persze a kellett nem kényszer, hanem kedves meghívás, és a régi barát ünnepén való örömteli részvétel.
Persze az eső az zuhogott. Pesten az induláskor még nem, Hajdúszoboszlónál kezdett ömleni, a vonat ablakon se lehetett kilátni, aztán a műsor végéig esett.

esik
Asbóth Anikó és Rumi László
 Asbóth Anikó igazgatói felelőssége tudatában úgy döntött dacolunk!

Az eső nem akadályozta a mutatványosokat, csak egy kicsit
 Rumi Lászlónak ezúttal a kurtalábuakkal egy szinten kellett konferálnia
Aki ismeri tudja, hogy mindig  gólyalábon teszi ezt, fentről, lenézve a kurtákra.
Rumi László a Művészportrék sorozatban

Az ünnepeltet féltő szeretettel védték a zuhogó esőtől, nem is akárkik: Pilári Gábor és Vajda Zsuzsa a  MárkusZínházból.


Pályi János Vitéz László előadása előtt a hagyomány őrzője, Kemény Henrik Kossuth díjas, a Népművészet Mestere, a klasszikus vásári bábjáték egyetlen élő képviselője köszöntötte a ponyva alá húzódott nézőket és eljátszotta a négerek táncát, amit jelenleg rajta kívül senki nem játszik, ő viszont legalább 70 éve.
Szerbusztok pajtikák!
Pályi János, Kemény Henrik, Láposi Terka


videó

S aki nélkül ez az egész nem sikerülhetett volna - Láposi Terka
 Neki köszönhető az a kiállítás, ami a debreceni Nagyerdőben az Elvarázsolt Kastélyban látható október végéig és átfogja az egész Kemény - Korngut életművet.
Heni ekkor látta először a kiállítást, és boldog volt.


Pályi Jánossal egy kis szakmai megbeszélés

Láposi Terka és Kemény Henrik
köszönettel és tisztelettel

 Kiállítás első látásra
videó


ezek morzsák egy készülő film, az egész életművet feldolgozó videó morzsái.
gyerekszinhaz.hu

2011. június 13., hétfő

Június

Szokatlanul pörgős ez a nyárelő
május 27.
Mr1 . Közelről. Gyerekszereplőkről, sztárokról beszélgetünk - ÉLŐ - ben Vizy Dorottyával. Ritka jó hangulatban. Manapság nem szokás előkészíteni a beszélgetéseket. A szerkesztő úgy érzi, ha az interneten körülnéz, már tud mindent, de be kell látnom, működik. A mi régi, agyonbeszélős, előkészítős szokásainkra már nincs szükség, vagy igen, de nem napi, élő, fecsegős, délutáni műsorokban. Jó volt. Ja, és mindenki - szerkesztőtől hangmérnökig látta az Ideális nő c. Jakó Máté videót. / http://youtu.be/-XnSQzPCd60 / Lelepleztem pepitaopheliát :)
Június 1.
Görög Athéna hívott, hogy beszélgessünk a gyerektelevízió dolgairól - jót beszélgettünk, szeretnék hasznomat venni. /Jelenleg Görög Athéna a főszerkesztője a gyerek és ifjúsági műsoroknak az Alapnál /Műsorszolgáltatás Támogató és Vagyonkezelő Alap. MTVA/ Előttem Weininger Gabi volt.  Rieger Johanna Athéna közvetlen munkatársa, bizonyára jelentős része van abban, hogy a régiek képbe kerültek.
Nem is a régi televíziósra, hanem a Gyerekszínházi Portál főszerkesztőjére számítanak első körben. Nem bánnám, ha  a gyerekszínházak legjobbjai bekerülnének a tévébe,  mégpedig igényes, tv-hez alkalmazkodó feldolgozásban.
június 8.
Ötös a Klub Rádióban a PA DÖ DÖ vendége voltam. A lányok kedvesek voltak velem, sokat beszéltünk színházról, én hadartam, hogy minél többet elmondhassak, számukra teljesen ismeretlen kiváló művészek és társulatok neveit soroltam. Nem baj, a lényeg, hogy hallják azok a hallgatók is, akik nem szoktak gyerekszínházat nézni. Utána kaptam káposztás cvekedlit. És megáztam,  és jó volt. De elfelejtettem fényképezni - mert a laza külső ellenére, ezek szerint mégis izgultam kissé.

és még minden hétre van valami, majd ha megvolt megírom, remélem a fényképezőgépet nem felejtem el elővenni. Ha már mindig nálam van
pünkösdi képek:Bettyna morcos

2011. június 6., hétfő

Hajnali csillag.. avagy milyen a jó, mai gyerekvers?

 A Facebookon ajánlottam a Hajnali csillag peremén - t - aztán Gévai Juli hozzászólt, hogy amit mi felnőttek gyerekversnek mondunk gondolunk, mennyire mást jelent a gyereknek és a kisgyerekes anyukának.. akkor most?

Juli Svraka-Gévai Láttuk. Tök helyes előadás. Leginkább én élveztem, mert gyors, és bonyolult a nyelvezete, nemhogy a 4 éves, szerintem a 6-8 körülinek is komoly kihívás. Ráadásul csak úgy repkednek benne a "Hülyék"...Én spec elég sokat küzdök a srácokkal, hogy ne beszéljenek csúnyán, az oviban ragad rájuk elég, erre elmegyünk színházba, és a képünkbe kapjuk "gyerekműsor" címszó alatt... Nem csak én ráncoltam a homlokom. És ismersz, nem vagyok vaskalapos. Épp csak ezek a kölkök szívják magukba a "nem szabad, nem illik" szavakat, halál kínos, hogyha ismeretlen emberekhez odaszaladnak az utcán és mosolyogva "lehülyézik", csak, hogy kiugrasszák a nyulat. Szóval nekem harc, más szülőnek is az. ráadásul "felkészítettem" a kicsiket, hogy SZÍNHÁZBA megyünk, különleges eseményre, ergo, minden, ami ott történik, fontos. Jelentősége van. Milán amúgy odasúgta "anya, ilyet nem mondunk, hülye, ugye,"
 ... 
Na most? mit gondoltok? Költők, rendezők, dramaturgok? nem lenne kedvetek írni valamit?

2011. június 4., szombat

ÉGI CSIKÓN LÉPTET A NYÁR


Égi csikón léptet a nyár,
tarka idő ünnepe jár,
táncra való, fürdeni jó,
nagy hegy alatt hűsöl a tó.
Hogyha kijössz, messzire mégy,
hogyha maradsz, csípdes a légy.
Habzik az ég, mint tele-tál,
tarka idő szőttese száll.
Weöres Sándor

2011. június 1., szerda

in memoriam Kremsier Edit

Kremsier Edit. Élt 80 évet
Edit temetése 2011. július 1.-én 12 órakor lesz a Farkasréti temetőben

Mikor 1970 -ben a tévéhez kerültem, a gyerekosztályra, Ő éppen idegösszeomlással volt távol, így megkaptam a futó műsorai közül a Kukkantót. /Remek ismeretterjesztő műsor volt, Béley Pál írta, a két műsorvezető Hacser Józsa és Kaló Flórián a maguk mókás esetlen módján végig bohóckodták a történelmet sok hasznos ismeretet közvetítve a nézőknek. Klasszikus, jól eltalált tévés ismeretterjesztés. Sokat tanultam belőle. Aztán az egyik főnök, mutatott egy szekrényt, hogy abban vannak az Edit dolgai, jó lenne ha átnézném, mi az, amit megtartunk és mit kell kidobni. Rémülten néztem a nagy halom papírt.  Na nem,  miért gondolják, hogy holnap nem jelenik meg és akkor én mit mondok,  milyen alapon szortíroztam az ő gondolatait.
És hálistennek tényleg ez volt, egyszercsak minden átmenet nélkül megjelent egészségesen és tettre készen.
És alkotó élete második szakasza beindult. Elkészült az Utolsó padban c. Halasi könyvből készült tévé játék Kende Márta rendezésében, ment tovább a Fabula Vargha Balázzsal Szabó Attila rendezésében, képzőművészeti sorozatok, Játsszunk Bábszínházat… hosszú lenne felsorolni
Amikor az első nagy tisztogatásnál nyugdíjazták nem nyugodott, váltott, a Vallási szerkesztőségre ment át. Sokat viccelődtünk, hogy kommunista zsidóként katolikus műsorokat készít. De hát profi volt és az apácákról készített műsoraiban igazi hit volt, átérezte és hitte azoknak a nőknek a sorsát, életét.
Az utóbbi években már keveset dolgozott, utolsó nagy munkája Soós Marival nem volt jóízű, kellemes siker.
Jó humorú, vagány csaj volt, sok ötlettel, lendülettel
Mostanában sok csapás is érte – meghaltak a társai, barátai.
Unokaöccsét a tragédia árnyékában próbáljuk megtalálni, de egyik barátjának sem árulta el nevét, elérhetőségeit.
Az újságok nem tudnak a haláláról. A fehérvári rendőrkapitányságnak nem volt ismert a neve, nem adta ki a sajtónak – gondolom családtag hiányában nem is lehet
Könyörögtem neki, hogy ne menjen már egyedül le Szepezdre. vagyishogy ne vezessen ő, mert nem egyedül ment, Samuval szerelmetes kutyájával, aki ép bőrrel megúszta, s most egy menhelyen várja, hogy a rokonok észrevegyék.
Edit elment
Fájdalommal gyászolunk
Hiányozni fogsz
Kár, hogy utolsó éveid nem töltötted boldogan, pedig megtehetted volna
Legyen odaát legalább ilyen sikeres az életed,  sokkal több örömmel.
Samuval