2011. szeptember 26., hétfő

Díjkiosztó

3 éve még Fehér Holló díjat kellett alapítani, mert nem volt olyan gyerekszínházi előadás, amit legalább három kritikus látott volna.
Most, 2011 szeptember 25. 3 jelölt is van és a díjat megosztva kapja a

Cyber Cyrano -  Kolibri Gyermek és Ifjúsági Színház 
A kis Lord
- Weöres Sándor Színház - Szombathely

Az ünnepi pillanat
Kolozsi Angéla és Fodor Tamás átadja a díjat.


Villáminterjú az ünnepség után Grünwald Dáviddal a kis Lord alakítójával

A Cyber Cyrano rendezője: Vidovszky György

2011. szeptember 23., péntek

CSUDASZOMBAT próbapillanatok

2011. szeptember 13. péntek. Csak úgy benéztem a próbára. Persze, pont akkor nem próbált senki, de nem baj, mert így módom volt fényképezni. Volt nevetés és mérgelődés, holnapra  majd minden rendben lesz. úgy legyen!
Nézzük néhány képet:
A délelőtti játék műsorvezetői:
Nagy Judit
Szabó Balázs

Nagy Judit és Szabó Balázs
A felelős szerkesztő persze sosem nyugszik, utolsókat simít, rohan átvenni a maradék bejátszást és ellenőrizni a főcímet. Csoda, hogy most volt fél órája beszélgetni a műsorvezetőkkel

Halász Judit
Halász Judit
 Most például azzal van gondja, hogy a bemutatott részlet, a főiskolások az Odüsszeia sajátos újraírásából született  ΩLIMPOS HIGH SCHOOL c. musicaljének  két jelenete, többek szerint erotikát és agressziót  mutat. Oppá! Olvastátok az Odüsszeiát? Ez a fickó körbeutazta a Földközi tengert az ókori rege szerint és láss csodát, végig is szerelmeskedte, mindenféle gombákat, füveket és varázslónőket fogyasztott, és néha néha kiszúrta az egyszemű, gonosz óriás szemét. Ahogy a mese hősök sem foglalkoznak mással, legyenek magyar népmesék, vagy a divatos Grimm fiúk által gyűjtöttek. A világ márcsak ilyen.

 Tengely Gábor a darab rendezője egyre idegesebb, de mindent megpróbál, hogy kicsit tévésítse a különben sikeres és látványos bábos előadást.
Tengely Gábor

Reméljük holnapra elsimul minden és díszlet nélkül is sikerül az ókor  hangulatát felidézni és megismerhetjük a végzős bábos osztály tagjait.

A délutánból még egy kicsi. A kamasz műsorvezetők  az utasításokra figyelnek.
 
és próbálnak a Momentánnal, megtanulva néhány olyan alaphelyzetet, ami segít az ötletek előcsalogatásában.
A rendező egy két  fontos dolgot még megbeszél
Zilahi Tamás
és egy potyanéző

 Hajrá
szeptember 24. szombat 8 - 23  m2 CSUDASZOMBAT
NÉZZETEK BELE!

2011. szeptember 16., péntek

Amnézia

2011 szeptember 15.-én sajtótájékoztatót tartott az MTVA
ez jó!
A gyerekszerkesztőség vezetője is beszámolt a tervekről, és az első adásról
ez  nagyon jó!

 De az emlékezet furcsa dolog:
Azt mondta Cserháti Ágnes, hogy 15 éve nem volt gyerekszerkesztőség az MTV -ben - Ez így nem igaz. Az igaz, 15 éve harcolunk pl. a Filmművész Szövetség Gyerekszakosztályaként, hogy ne fogyjanak, ne tűnjenek el a gyerekműsorok - eredménytelenül - mert a végén megszűntek.  - de ez nem azt jelenti, hogy 15 éve NINCS - hiszen volt sorozat: KÉPBEN VAGYUNK, 12+,  ZSELÉ, vetélkedő: FELE KIRÁLYSÁGOM, volt nagyon sikeres vita műsor: KAMASZ KÁVÉHÁZ - játékfilm: MI SZEMÜVEGESEK, NA VÉGRE ITT A NYÁR, KLIPPEREK ... Igaz ez a mennyiség töredéke volt a nyolcvanas években megszokott mennyiségnek, a színvonalról nem érdemes beszélni, hiszen az évi 16 ifjúsági tévé játék, és heti 350 percnyi új műsor közül könnyebben kerül ki néhány zseniális, mintha 1 - 2 készül mindössze. 1997 - a kereskedelmi televíziók megjelenése óta kezdett el FOGYNI a saját készítésű gyerekműsor, s fogyott el teljesen, olyannyira, hogy a végén a szerkesztőség is megszűnt. Mert mire is maradt volna.
De azok, akik dolgoztak az elmúlt 15 évben kevés, egyre kevesebb pénzből, lelkesen, azokat sérti ez a 15 éve nem volt -  ezért gondolom, hogy fontos a pontosítás.
Szente Vajk
Azt nem tudom mi okozhatta azt a számomra fájó amnéziát, ami Szente Vajk kapcsán hangzott el - vagyis, hogy ő most van először a képernyőn, műsorvezetőként. Maximálisan örülök, hogy Vajk az MTV egyik arca lett, én ebben már akkor is hittem, amikor még a múlt században,  megismerve mint a Csabai Szini Stúdió sztárját, nagyot álmodtam róla, és azután évekig volt műsorvezető különféle - lehet hogy felejthető - gyerekműsorban. Kár lenne, ha ez ma már ciki lenne. Gondolom nem az, csak a promo így jobban hangzik!
De vigyázzunk! az amnézia  fertőző!

Függönyt fel! az első Csudaszombat
Villáminterjú Görög Athénával
Képek a sajtótájékoztatóról

A gyerek, az érték és a falrahányt borsó/

Ez egy késői kép 2007 -ből, MTV ANNO forgatásán készült, én a két műsorvezetővel Székely Csilla, Szente Vajk

2011. szeptember 13., kedd

Benne vagyok a tévébe'

Annak idején valamikor a hetvenes évek első felében a nagyon sikeres, de hamar elfelejtett Papírsárkány idejében írta valaki: "A bátyám aszt monta, ha benne leszek a tévébe, akkor megeszi a kalapját. ezér kérem hívjanak be, mer szeretnék benne lenni a tévébe és szeretném látni ahogy a bátyám eszi a kalapját.." hogy miért jutott ez eszembe? mert ezen a területen nem változott semmi, a kedves néző szeretne benne lenni a tévébe' nem azért, mert valamit nagyon jól tud, hanem csak úgy. 
Ami változott, hogy sokan, akik már voltak benne, na nem a képernyőn, hanem hátul, a képernyő mögött, és  magukat szívesen nevezik alkotóknak, szóval mink, szívesen lennénk benne, legalább egy kicsit.
Most, mikor az új tévé felállás megszületett és elterjedt, hogy lesz gyerekcsatorna, magam is azt mondtam, hogy bizony én ugyan nem jelentkezem, de ha megkérdeznek, mert azt gondolják van némi tapasztalatom ezen a területen, akkor szívesen válaszolok.
Namármost az történt, hogy megkérdeztek.
Ebben a félévben tematikus napnak nevezett egész napos gyerek és ifjúsági műsorokkal szolgáló adásnapokat terveznek az m2 -n, előrevetítve a majdani m2 gyerek és ifjúsági csatorna profilját.
Ezekhez adom én a tanácsomat. Pl. az elsőhöz, / 2011. szeptember 24. /aminek a színház a tematikája, sok tanácsot adok, mert az ötlet abból a Gyermekszínházi Portálból jött, ami egy általam egyszemélyben fö és alszerkesztett portál. Így szerencsére még  nagyobb nyilvánosságot kapnak a gyerekszínházas alkotások és alkotók - persze csak páran,- de legalább ők igen. És remélhetjük, hogy ezután is. /A tematikus nap ismertetője ITT/
Arlekin, a Gyermekszínházi Portál házigazdája
A bábot készítette: Vízvári László /ASTRA/ 1981 -ben
Természetesen a szerkesztők - főszerkesztő Görög Athéna, szerkesztők: Halász Judit /nem a színész/ és Rieger Johanna azt tettek bele, amit akartak, de azért a tanácsokból is jócskán megfogadtak.
És lesz még három másik tematikus nap, minden hónap utolsó szombatján, már nem színházas, de azért érdekes :)
MÁS de kapcsolódik:
A Filmművész Szövetségnek van egy gyerekszakosztálya, aminek vezetését Kremsier Edit sajnálatos halála után megörököltem. Maga a Szövetség a létért küzd, de egy ilyen művészeti, érdekvédelmi, színvonalőrző céhre szükség van, reméljük sikeresen újjá alakul októberben. Össze kell hívni a gyerekszakosztály tagjait is a megújulás miatt, de ha már a tévé így nekilendült, hát összehívnám az érdekelt alkotókat és elhívnám az érdekelt új vezetőket, ismerkedjenek meg. 15 évnyi petíciózás után  végre egyszer értelme is lenne a találkozásnak!
És beszélgetni végre arról, hogy mi van és nemcsak arról hogy mi nincs!

kapcsolódó linkek:
A gyerek, az érték és a falrahányt borsó -  Gyerekszakosztály ülés 2004 -ből
Legendás idők? ! - lista a hajdani Kőszegi Szemlék műsoráról