2012. december 28., péntek

Az én 2012. évem, röviden.

JANUÁR
Tervek, remények, biztatás. Bálint Ágnes: Az elvarázsolt egérkisasszony c. meséjéből írt forgatókönyvemet a Kecskemétfilm szárnya alá vette és beadta.
Az MTVA gyerekcsatorna, ahol tanácsadó vagyok, hétköznap 1 óra élő + 3 óra konzerv, hétvégén 4 óra élő műsort tervez. Hurrá!
Görög Athéna
Ráadásul Márta feléleszti a Cimborát, kormányzati támogatással, újravágott retro adásokat szeretne,  megkér, hogy egy Kölyökidős adás is legyen benne, a nyári táborok anyagából. Micsoda évkezdet!FEBRUÁR
Hétköznap 1 óra nincs, hetente Csodaszombat van, fél nap élő.  Elkészítjük egy nagyszabású tiniműsorvezető válogatás terveit. 1 héttel később közlik,  azonnali hatállyal nincs rám szükség. Ok a lojalitás hiánya. /később minden műsor megszűnik, a válogatást megtartják - az maga a műsor - a nyerteseknek nincs hol műsortvezetni, majd a szerkesztőséget is felszámolják, de évvégére indítanak egy gyerekcsatornát, ami igazából nincs, de jó a promója./
Halász Judit és Rieger Johanna szerkesztők /még/


MÁRCIUS
A Cimbora is kibukik, az MTVA köszöni, nem kéri.
Marad a hobbi honlap, a Gyermekszínházi Portál. És van  ESZME fesztivál a Stúdió K. -ban.  Remek gyerekszínházi előadások, amiket senki nem ismer, s már a tévében sincs műsor, ahol legalább megjelenhetnének.
Miután a TV nem ad befogadási nyilatkozatot  Az elvarázsolt egérkisasszonyhoz, az a Filmalaphoz kerül, ahol megszavazzák a forgatókönyvfejlesztést.  Hurrá!
Az elvarázsolt egérkisasszony - grafikai terv Nagy Lajostól

ÁPRILIS
Márta, a nyughatatlan,  egy tutti biztos pályázathoz kér szinopszisokat.  12 - ből írok kettőt, nagyon jót /szerintem :)/, de 10 percet késnek a beadással, így elszállt.
Első alkalom, hogy pénzt kapok a fotóimért! Kolibri Színház János vitéz előadáson készítettekért.

Úgy döntenek, hogy ne én fejlesszem Az elvarázsolt egérkisasszonyt. :(

MÁJUS
Gyermekszínházi Biennálé. Nincs sajtója csak én, rám sincs pénz, hogy Olivérrel /szinhaz.tv/, mint eddig,  tévében is bemutatható összefoglalót készítsünk, csak mászkálok a kis kamerával, napi összefoglalókat fabrikálok a saját kedvemre. Akit érdekel, legalább látja, de kit érdekel?
Bartal Kiss Rita és Hannus Zoltán. Gimesi Dóra Szemenszedett meséjében.

Márta, mert a fellegekben jár, reméli, hogy a Cimbora Alapítvány mégis megkapja az ígért pénzét, megrendel egy filmet, a Balatonról. Mert nagyon szeretném, vállalom, megírom, élvezem a munkát. Balatoni mesék, ez a címe. Szerintem jó lett. A könyv, mert film az nem lesz. Adminisztratív okok miatt a pénz mégsem jut az Alapítványhoz.

JÚNIUS
Váratlan felkérés. A Debreceni Egyetem professzora, régen néprajzi szakértőként több műsoromban szerepelt, most felkér, hogy tartsak szemináriumot a Néprajz Tanszéken Film, tévé, hagyomány címmel. Megrémülök, nem vállalom, meggyőz, vállalom, boldogan elkezdem kitalálni.

JÚLIUS
Nyár és fogorvos. Élmény fogorvos. Tudom, nem normális, de jó volt odajárni.
dr. Lindner Zsuzsa

AUGUSZTUS
Egy újabb váratlan felkérés. Egy könyv és hangoskönyv formában megjelenő  jazzmesejátékot szeretne Sárik Péter zeneszerző, jazz zongoraművész és Szeli Dóra producer színpadra alkalmazni. Kérdezik, hogy segítenék - e? Persze beleszerettem, és a stáb is tetszik, és ötleteim vannak, így annak ellenére, hogy kiderül, mégsincs fedezetük a munkámra, csinálom. Behoztam Szabó Balázst - színész, bábos, gólyalábas, és mindenekelőtt zenész - Szabó Balázs Bandája! Már ezért megérte.
Sárik Péter

Szabó Balázs 

Megbeszélés  a Filmalapnál az egérkisasszonyból, előtte, hogy beszéljem az "Alap nyelvét", leckét veszek az amerikai típusú dramaturg iskolába járt húszéves Kristóftól, úgy alakul, hogy mégis én fejlesztem a forgatókönyvet, ennek örülök, és egy lendületből meg is írom az újat, boldogság.

SZEPTEMBER
Az egyetemi szemináriumra 90 fő jelentkezik! Hú! Így a szeminárium nagy előadássá változik. Hú! Hiszen ez nagyon jó.
A jazzmesejáték sínen van. Előadás novemberben. Nem tudok kiszállni, ingyenért is próbálunk, nagyon jó hangulat, alkotó légkör... mi kell még?

OKTÓBER
Izgatottan készülök az egyetemi munkára. Teljesen komolyra fordult. Sulykolom, hogy nem kell félni, meg tudom csinálni, és jó lesz!
És dolgozunk a Micón /A nyughatatlan Micó ez a munka címe a jazz mesejátéknak/
Újabb értékelés az egérkisasszony újabb változatáról. Elfogadható. Javítom.

NOVEMBER
Az első előadás Debrecenben. Jó!  Jól érzem magam. Otthonos a katedrán.
Micó bemutató. Rémes helyszín, de a darab működik, és reméljük hogy lesz sok előadás. Sárik Péter trió, Szabó Balázs, Fekete Dóra, aki egy éjszaka megvarrta a  jelmezeket, bábokat, igen, ez valami jó! Örülök, hogy közöm van hozzá.

DECEMBER
Második menet Debrecenben. Jó érzés. Nem tudom lesz e folytatás, de az biztos, hogy a témát valamilyen formában fejlesztem, pl. egy netes oldalon, mert a  20. század nem megismerhető a filmjei nélkül, és vannak filmek, amiket a fiataloknak látniuk kellene, de nem is tudnak róluk.

Az elvarázsolt egérkisasszony újra a Filmalap ítészei előtt van. 2013 -ban lesz 10 éve, hogy elkezdtünk Sipossal dolgozni rajt ...  sajtótájékoztató is volt, 2004 es bemutatót tervezett az MTV, akkor. haha...

hát ez volt az év

röviden