2012. szeptember 19., szerda

MERLIN 5

Once a Merlin fan, always a Merlin fan 


2012. nov. 13. 
Már túl vagyunk a 6. részen
egy mini jelenetben feltűnik Mab királynő
és nagyon ideillő

2012. szeptember 12., szerda

nőkérdés

/Dr Kéri Katalin gyűjtése a Magyar elsők sorozat, Az első magyar leányközépiskola c. részéhez/


Az idézetek a 19. században hangzottak el. no comment.

  
„Veszélyben a haza és az emberiség! A fôzôkanál és a portörülô. A Tudományos Akadémia és az egyetem! A házasság és a konyha! Forradalom készül. A hozományt elnyeli az érettségi bizonyítvány! Férfiak, vigyázzatok! Ma sem tudunk megélni, hát még majd ezután!”(Vikár Béla, 1892)

"A nő korábban fejlődik, de teljes férfiúi érettségre sohasem jut: könnyebben felfog és tanul, de teremtő géniusz híjával az emberiség irányadó szellemei közé nem emelkedik. Ô mindig csak szenvedő, sohasem a beható elemet képviseli, (...) soha a művészetet és tudományt lényegesen előre nem vitte.”(Részlet Madách Imre akadémiai székfoglalójából...)


 „a nő mindig csak félig tud valamit” és tudása olyan, mint lovaglása: egyoldalú

„tény, hogy a tudós nő már nem annyira nő, mint férfi, de egyik sem egészen, keveréke, és pedig természetellenes keveréke a kettőnek, hasonlatos ahhoz, amit »elsózott levesnek« szoktak mondani. Élvezhetetlen.”Mayer Béla (Bp., 1902.)

„a férfiak nem azért házasodnak, hogy feleségük a nyilvánosságban szerepeljen, hanem hogy családjuk legyen; a nôknek a családban benn a helyök. A gimnázium csak a csúnya lányoknak való, hiszen csinos nô mindig egy áldozatkész férjjel biztosíthatja legjobban jövôjét.” (A Hét, 1892)

„Minek a leánynak iskola, mondják még a mai nap is civisek és spitzbürgerek, ha valamely ósdi városban polgári iskola felállításáról van szó. Régente sem volt, fôzôkanál való a leány kezébe, nem könyv: fizika és vegytan. Tanulnak a kovasavas mészélegrôl, s nem tudják berántani az ételt.” A Hét, 1892.
„a nô közelebbi rokonságban van a majomhoz, mint a férfi.” Vasárnapi Újság, 1885.néhány apróság a Kemény Henrik legendáriumhoz

 - szubjektív és pontosító -
Sokan nagyon szépen emlékeztek meg Henikéről az emléktábla avatásakor. Volt ugyan aki vitéz jánosnak hívta vitézlászlót, de ez nyelvbotlás, nem számít. Megható és szép emlékezések voltak ITT megnézheted.

Sok mindenről esett szó. Tévéről is. Sok szó és sok tévedés. Én ott álltam a kamerámmal, de egy ünnepségen mégsem szólhatok.
A neten is teljes az összevisszaság a Vitéz László és a többiek... sorozattal kapcsolatban

Miért fontos ez?
Azért, mert azt nem tagadhatja senki, hogy az igazi visszatérést Kemény Henrik életében az 1972 -ben készült tévé sorozat sugárzása jelentette, hogy azután lett országosan sztár, azután tudták meg az emberek, hogy van ilyen műfaj, hogy létezik  egy fantasztikus bábos, akinek az előadásán kisgyerek és felnőtt felhőtlenül, felszabadultan tud kacagni. Az értők, a szakma persze addig is tudta, de az emberek ezután csodálkoztak rá.
A Vitéz László és a többiek... sorozat születése nem volt egyszerű.

2012. szeptember 11., kedd

Balaton - bolotinma hajnalban
2 hónapja 

de nem baj, holnap már jön az eső
már lopakodik... bár ez nem a Balaton ...

a Balaton amúgy is a szláv blato - mocsár szóból ered
vagy?
most olvasom, hogy néhányan  a múlt mocsár gőzein át felsejlő szkíta mútltba látnak és ott
BALATON vitéz áll
nevének jelentése: az élet vize

lásd még: kék tó, tiszta tó

egy szeptember legvégi felvétel, azért a madaraknak tetszik ez a sok kis sziget, pocsolya

2012. szeptember 2., vasárnap

szeptember


Megölelem az évszakot,
a fényes, mézes szép napot,
a szeptemberi nyarat,
mely visszatért egy pillanatra,
hogy búcsúzóul megmutassa,
milyen lehetne, hogyha volna,
s főképp: milyen lehetett volna.
Nemes Nagy Ágnes