2014. április 22., kedd

KOCKAAMIRE TÉNYLEG BÜSZKÉK LEHETNÉNK...

"A Rubik-kocka születésének 40. évfordulója alkalmából idén az egyesült államokbeli Jersey Cityben, a Liberty Science Centerben Rubik-vándorkiállítás indul útjára.."

itthon megemlékeztek erről? csak én maradtam le?
Valószínűleg nem volt jelentős ünnepség. A magyar nobilitások nem vettek részt rajt az biztos.
Ha 100 év múlva visszatekintenek az utódok remélem a kockára emlékezni fognak
De a magyar elit értelmiség, az újságírók, politikusok többsége nagyobbrészt humán érdeklődésű és még a 21. században is megrémül, ha a matematika szót hallja, s a Rubik kockát egyikük sem tudja kirakni, hát a szemükben ez egy valami, akármi, játékszer, amit a gyerek kirak, de énnekem f...m sincs hozzá. Hát jól van ünnepeljék ezek ott Amerikában. Azért az államfőt elküldjük, ha már ilyen világraszóló...

Talán volt olyan idő, amikor puskásöcsi volt a legismertebb magyar, spanyol focistaként, de az 40 évvel azelőtt volt. Azóta már ezt a Rubik nevű kockagyártót ismerik mindenhol a világon. Majdcsak eljut ide is a híre...

/egyébként a mi magyar hülyeségünk rendszersemleges, hiszen annak idején sem tudtunk mit kezdeni ezzel az izével.../
____

figyelmeztettek 'MTVA - HŰ' barátaim,  hogy az m1 és a Duna tv vasárnap, április 27. -én  Rubik40 címmel több részletben bemutatja Csizmár Edina dokumentumsorozatát a tematikus napon.
Ez jó, teszik, ami a dolguk.

 Azért a fentebb írtakat is tartom.

2014. április 19., szombat

HÚSVÉT, BALATON

IDŐJÁRÁSJELENTÉS

CSÜTÖRTÖKPÉNTEK
alias NAGYPÉNTEK
ilyenkor a "holló mossa a fiát" - de ezúttal ez volt a szép nap 

Hmmmm... az u.n. giccses képeknél semmi sem hatásosabb. :) Annak idején /1946 - 1953. Bogláron éltünk/, a képeslapokon és a kagylókból kirakott ajándéktárgyakon soha nem voltak hattyúk, hiszen még nem éltek a Balatonban. Viszont mindig volt egy fehér vitorlás. Most vitorlást jóformán csak versenyek idején látni, az is nagy, drága jószág. Az a bizonyos kis vitorlás eltűnt. Most hattyúk úsznak a tó vizén. De ez is szép. :)

2014. április 11., péntek

selfie


Szelfi, szelfizik most tanuljuk a szót. Önfotózást jelent, tavaly az év szavának választották A jelenséget már egy kis ideje látom és nevetem... Írtam is róla, hogy mindenhol, minden helyzetben, azonnal, csók közben és előtt és után, sőt nemcsak csók, hanem... de magadat meg mindig, fürdőben, wc-n, erkélyen, vagy koncerten, egyedül, a friss szerelmeddel, hírességgel, hogy látva lássanak.
De nincs új a nap alatt. Eszembe jut a pár évtizede még gyakran hallott mondás "...már az ókori görögök is!"  és tényleg Narcissos ott szelfizett a patak parton egész nap, az igaz, hogy a végén, belefúlt saját tükörképébe...
Ékhó és Narkisszosz
John William Waterhouse festménye

HÉTPETTYES


 VÉGÜL IS mondd, miért utálod,
hiszen igaza van a kölyöknek,
ki térdig gazban jár, s ujjáról
mégis hétpettyes örömöt röptet!


UTASSY JÓZSEF

2014 KÖLTÉSZET NAPJA .
BÁNYAI GÁBOR POSZTJA HÍVTA FEL RÁ A FIGYELMEMET

2014. április 7., hétfő

emberi - állati

Az asszony meg a szarkák

A szemben erkély az övé. Onnan ismerem. Mert beszélgetünk. Vagyis ő mesél, én hallgatok. Neki mindig van mit. Mert mindig rémségek történnek vele.  Ha valahol vakkant egy kutya, már kirohan és ordít, hogy hallgattassák el azt a kutyát... Amikor hajnalban a közértes átkiáltott a szemben levő oldalon bámészkodó őrnek,   - jóreggelt! - Ő már kint volt, és lekiabált, hogy menjen át, ha akar valamit, de ne óbégasson, az ember felébred. És tényleg az ő kiabálására felébredtek sokan. Már most aggódik, hogy rövidesen elkezdődik a sziget fesztivál és akkor ő meg fog őrülni, mert olyan nagy lesz a zaj. A lakás ablakai remekül zárnak, semmi nem hallatszik be, és van drága légkondicionálója is, igaz nem kapcsolja be, mert sokat fogyaszt az áramból. A múlt este hisztérikusan rohant haza, mert a varjak összegyűltek egy építkezési daru 10 emelet magasan lévő karján, és „beszélgettek”. Lehet, hogy arról, hogy támadást indítanak, hiszen láttuk ezt a Hitchcocknál is… Persze lehet, hogy a madarak tudnak valamit. A következő történt. A Hölgy az erkélyen kis hűtőt tart, és egyik este kint felejtette a tojásokat. Dobozban. A környék egy szarkatanya. És a szarka nagy ínyenc a tojások terén. Az Asszony reggelt furcsa puffanásokra ébredt. A szarkáknak ünnepi reggelük volt. Szépen, szisztematikusan kihajigálták a tojásokat a dobozból és belakmároztak. Vajon miért szeretjük mi itt a környéken azóta egy kicsivel jobban a szarkákat?

Régi történetek