2014. szeptember 29., hétfő

Micó felvétel

Vasárnap felvételre került a Nyughatatlan Micó a BJC -ben. . Ez is jó volt, annak ellenére, hogy a közönség elfelejtett eljönni. Hogy miért? Ki tudja. Jó idő, szeptember vége, nem tudom.
DE aki ott volt, annak nagyon tetszett.
Sárik Péter
Bercsényi Péter
György Sebők és Bodnár V. Róbert 
Badics Márk
Walla Fanni
A színészek és a zenészek kiválóak  voltak, úgyhogy remélem jó lett a felvétel. A D1 stábja is felkészülten, gondosan, csendben dolgozott.


ez meg a  körúti hajnalt idéző kép.

©takacsvera

2014. szeptember 28., vasárnap

a hét

Csütörtökön Zalaegerszegre mentünk Nógrádi Gábor premierjére. Az anyu én vagyok c. komédiáját mutatták be a zalaegerszegi színházban.  Kicsit dolgoztam a darabban, mint konzultáns.  Jó munka volt, a premier is nagy siker lett. Mi kell még?  jó utazás barátok közt, szép idő, rossz ebéd, jó hangulat, állva tapsoló gyerekek. A Gyermekszínházi Portál blogjában a részletek képekkel videókkal. 
képek itt is:
Rutkai Krisztina, Judith Sollosy, Follinus Anna,  Tarján Tamás
Dóka Péter 
Út a mennyországba - vagy a Griff Bábszínházba? 

Mester Edit
aki annak idején a tanitónénit játszotta a Kicsi, a bors c. sorozatomban :)

Pap Lujza, Nógrádi Gábor, Kováts Dóra, Mester Edit
És egy kis ünnepség a színpadon

__________________________

©takacsvera

2014. szeptember 16., kedd

A rút kiskacsa


Ez a hattyú /vagy egy másik?/ minden évben megérkezik, mindig egyedül jön, itt van a Dunán pár napig, mintha csak a rút kis kacsa jönne meglátogatni gyerekkori társait, elbeszélget a kacsákkal, aztán eltűnik. Hát így. Örültem, hogy idén is megérkezett.

Amikor a nyüzsgő Balatonboglárról a csendes Tab községbe költöztünk, és az egylakásos vasútállomáson laktunk, a falu szélén, ahol szomszéd sem volt a közelben, sokáig nagyon magányos voltam.  Volt egy nagy fa az előszoba ablak mellett, tele verebekkel. Azokat figyeltem délutánonként. Először csak verebek voltak, össze vissza ugráló, szürke kis gombócok. aztán már karakterük lett, később egész teleregény kerekedett a verebek fabéli életéről szóló. Izgalmas volt Már alig vártam, hogy készen legyek a leckémmel és mehessek a verebekhez, nézni mi is történt velük. 
A fantázia tényleg a legjobb unalom ellen
 Aztán már lettek barátaim s a pappmagdával a gyári hegyre jártunk királylányos játszani. az is jó volt.

a verebek ma is teleregényt játszanak

2014. szeptember 12., péntek

KAMERÁN INNEN ÉS TÚL


Egy kis képírás gyakorlat
5 x 3 óra


Kiindulás:
 - Manapság már majd minden családban van mozgókép rögzítésére alkalmas eszköz, hiszen a legegyszerűbb fényképezőgépek is alkalmasak erre.
 - Manapság az ember lépten, nyomon kerülhet olyan helyzetbe, hogy kamera előtt kell megszólalnia.

Ebből következik:
 - érdemes megtanulni a kamera használatát, igényes videó anyagok előállításának fortélyait.
 - érdemes megtanulni néhány alapfogást ahhoz, hogy a kamera előtt természetesen tudjunk megszólalni.

         1.   Foglalkozás
Elmélet: A filmművészet kezdetei, a legelső mozgóképek megnézése, elemzése, a korai híradók átverései.  A téma kiválasztásának és a mondanivaló pontos megfogalmazásának fontossága.
Gyakorlat: Kamera előtti bemutatkozás fél percben, játékos álriportok készítése, kamera előtti viselkedésformák imitálása, értékelése, ismerkedés saját arcoddal.
Házi feladat: Leszúrt kamerához érdekes helyszínek keresése.


         2.   Foglalkozás
Elmélet: némafilmek, nagy városbemutató montázsok, a kép kifejező erejének bemutatása. A mindentudó montázs.
Gyakorlat: Arcjáték, mimika, gesztusok, mozgás. Láttad magad hátulról? Mit tudsz kifejezni szavak nélkül?
Házi feladat: etűd készítése /kamerával, vagy papírra írva/


         3.   Foglalkozás
Elmélet: Hangosfilm, történetmesélés. Dramaturgiai elemzés. Mi a szinopszis és miért van rá szükség? A forgatókönyv fontossága.
Gyakorlat: Jelenetépítés improvizációkkal. Hanghordozás, természetes beszéd, színészkedés, úgy csinálok/olyan vagyok különbsége
Házi feladat: szinopszis, forgatókönyv készítése


       4.  Foglalkozás
Elmélet: Filmelemzés gyártási szempontból. Mi az, ami megvalósítható. Mikor, hol, kivel? Az eszközök számbavétele. Filmesek és a környezet. Íratlan illemszabályok
Gyakorlat: kamera előtti viselkedés, mintha nem is kamera előtt lennék, hogyan érezzem a kamerát, műhelytitkok, gyakorlatok
Házi feladat: gyártási terv készítése a saját forgatókönyvedhez


       5.  Foglalkozás
Elmélet: az új technika adta új műfajok,  effektek használata, indokoltsága,
montírozás/vágás, amivel minden más értelmet nyerhet. Átverések, bulvármédia   


         6.   Bonusz
Az elkészült művek bemutatója

2014. Szeptember 1.


©TAKÁCS VERA
Balázs Béla díjas rendező, szerkesztő
06309669150

AJÁNLOM: 

2014. szeptember 7., vasárnap

Mesebeli megafaktor

Hamupipőke sokat dolgozott otthon, mióta apja elvette ezt a kiállhatatlan nőt a két ronda lányával, még őutánuk is takarítania kellett. A tévében ment egy hirdetés, hogy a herceg feleséget keres és egy nagy vetélkedőt tartanak a palotában, hogy a legalkalmasabb leányt találják meg neki. Hamupipőke úgy érezte, hogy benne van az a bizonyos plussz. És elhatározta, hogy benevez a versenyre mindenképpen. Kiszökött az ablakon át és elindult a vetélkedő sorozaton, öltözött és főzött, terített és táncolt, nyilatkozott és énekelt és eljutott az végső bálig. De addigra már elment a kedve az egésztől. Amikor a  versenyző lányokat kipróbálásra leosztották az udvar előkelőségei között, s neki a pohos udvarmester jutott, kiszökött az ablakon át és hagyta, hogy Csipkerózsika nyerje meg a versenyt, ő meg beállt a törpékhez házvezetőnőnek, mert Hófehérke elindult egy másik nagy vetélkedőn, hogy nyerjen magának egy királyfit és ne kelljen évekig abban a hideg üvegkoporsóban rostokolnia, míg végre arra jár valami kóbor elhasznált királyfi és felcsókolja.
Királylányok sorukra várnak
Grimm mesék 1952. Róna Emy rajza


2014. szeptember 5., péntek

Nagyapák szelleme

nagypapával 4 évesen 1950 -ben
Nagyapám, az egyik, parasztemberből lett vasutas volt. Néprádióhoz szokott, s amikor már olyan rádiót lehetett venni, amin több csatorna is fogható volt, ő következetesen csak a Kossuth rádiót hallgatta, mert az volt a hivatalos. Egyszer az unokatestvéreimmel, - kamaszodó lázadók - eltekertük a Petőfire. Nagypapa botrányt csinált, hogy majd megütjük a bokánkat. Mennyi félelem, mennyi megaláztatás, mennyi tiszttartó, csendőr, ÁVH, munkaadó által betáplált félelem volt ebben a nevetséges kitörésben.
És most, amikor olvasom, hogy a coca cola elvetendő, a Dzsenifer nemzetietlen, a számítógép ártalmas,  /a facebook tele van kiváló idézetekkel a mai hivatalos tankönyvből/ nagypapa szelleme integet felém.
Egy az isten!
Azt mondja a bírálatokra adott hivatalos válasz, hogy ezek kiragadott példák /és? akkor is rémesek/ különben meg minden korszakban volt a tankönyvekben ideológia.
Jesszus!
Ez a sok primitív butaság, ez ideológia?