2016. március 22., kedd

Drámásoknak kötelező

Akik drámajátékkal, színjátszó gyerekcsoportok vezetésével foglalkoznak, azoknak szeretnék örömet okozni - s persze minden érdeklődőnek - ezekkel a régi képekkel. Egy fényképes dobozom elszakadt és  apró /6x9/,  régi/1978 - ban készült/ fényképek estek ki belőle.
Hajdúhadház 1977
A drámajáték fogalma ebben az időben került Magyarországra, Mezei Éva a módszer egyik fő propagátora, szakértője, szóvivője.  Gabnai Katalin,  Szakall Judit, Várhidi Attila később Fodor Mihály, Farkas Ági kiváló csoportokat és máig élvezetes előadásokat alkottak a módszer segítségével felkészített gyerekekkel. Erről sokféle tanulmány elemzés olvasható.
hát most jöjjön hozzá néhány kép:
A hajdúhadházi gyerekekkel készítettük az adást, ahol  a drámajáték módszerét szemléltettük játékosan Mezey Éva és Várhidi Attila valamit a hajdúhadházi gyerekek segítségével.

Várhidi Attila és Mezei Éva
Mezei Éva
stáblista:
SZÍNJÁTÉKOSOK
1979. 02.09.
Szerkesztő:   Takács Vera
Forg.k.író:   Gabnai Katalin
Rendező:      Mezei Éva
Operatőr:     Abonyi Antal
Takács Vera és Mezei Éva

Várhidi Attila, aki a legendás debreceni ALFÖLD Gyerekszínpadot vezette, ekkor Hajdúhadházon volt tanító és megcsinálta azt a csodát, hogy az ottani osztályával készített egy TOLDI előadást - ami abban az évben minden létező országos díjat megnyert - nem utolsósorban engem is elvarázsolt, így került sor a műsor felvételére


TOLDI HAJDÚHADHÁZ 1978


2016. március 20., vasárnap

Kedvenc filmemFilmekről beszélgetünk a Debreceni EGYETEM szemináriumán, amit Film, videó, valóság címmel tartok néprajzosoknak.. és egyik hallgató egyszercsak nekem szegezte a kérdést: „… és a tanárnőnek mi a kedvenc filmje?”


Na puff, nem tudtam hirtelen válaszolni, hiszen persze nem egy filmem van, hanem egy csomó. Az én koromban és az én korosztályomban nagyon sok kiváló, fontos film volt, szerencsénkre.
A Liliomfiról, Makk Károly 1955 –ben bemutatott filmjéről meséltem hirtelen, amit kamaszkoromban Tabon a moziban 16 alkalommal láttam, mert a matinéra mindig ez a film érkezett.
Aztán megígértem, hogy írok egy listát. Mondjuk egy tízes listát. 

Hát most írom:

1.       Liliomfi

A Liliomfit szerencsére nagyon lehetett szeretni. Színes, szép, fantasztikus színészgárda, kellemes humor, romantika. Mi kell még?
A másik film a tabi korszakból a Hamlet volt, amit a gépházból nézhettem meg először, mert korhatáros volt de a gépész bácsi megengedte, Apukámnál dolgozott az vasút állomáson így a főnök lányának járt a kivételezés, akkor is, ha a szülők nem tudták. Laurence Olivier 1949 –ben készült Oscar díjas filmje, én kb 1957 –ben láthattam.

2.       Hamlet

A komor, fekete fehér Hamlet elvarázsolt, ahogy Shakespeare úgy ahogy van kamaszkorom nagy élménye volt olvasmányban, színházban, filmen egyaránt. Nem tudom miért, de Shakespeare-nél otthon érzem magam
1960 ban  már betört a tévé és akkor egy ideig átvette a hatalmat.
Egyetemre kerülve tévétlen albérletben laktam és újra a színház meg a mozi volt a fontos
Abban az időben színházi és a mozi premierre egy bölcsészhallgatónak szinte belső kötelezettsége volt elmenni.
Márnememlékszem milyen magán érzelmi okokból, de ennek az időszaknak a sokszor látott, végig bőgött szépsége egy romantikus film az Egy férfi és egy nő Claude Lelouch Oscar díjas filmje.

3.       Egy férfi és egy nő

Készült 1968-ban  Sándor Pálnak egy filmje a Szeressétek Odor Emíliát. Nagyon fontos filmem lett. Kevés szó esik róla, a rendező sem sokat emlegeti… Később a főszereplő Szabó Ildikó fiával is sikerült dolgoznom egy kis ideig. De akkor már az Odor Emília a listámon volt

4.       Szeressétek Ódor Emíliát

A 68-as év másik nagy élménye Jancsó Miklós Fényes szelek c. filmje. Erről szintén kevés szó esik manapság és valóban sok remek Jancsó film van, amik a művész saját filmnyelvén beszélnek, és láttam  őket, és fontosak voltak, de ami megérintett az mégis a Fényes szelek.

5.      Fényes szelek

 1970 –től, mikor már a tévében dolgoztam, a Filmművész Szövetség Klubjában látni lehetett olyan külföldi filmalkotásokat, amiket a mozikban nem vetítettek Ott láttam Fellini Amarcord c. filmjét. Tudom Fellininek sok remek és jelentős filmje van és szeretem is őket, de én gyerekműsorokat készítettem, nekem a legtöbbet ez a felnőtt gyerekfilm jelentett.
Tudni kell, hogy ebben az időben ezekben a filmklubokban úgy néztük a filmet, hogy egy tolmács rámondta a szöveget, minden érzelem nélkül monoton hangon, mint egy felirat. Ez az Amarcordnak külön pikantériát adott. 

6.       Amarcord

A következő film, ami nagyon fontos volt, tartalmával és filmnyelvével egyaránt megragadott. Szabó István Álmodozások kora. Persze az Apa, és a Szerelmesfilm is nagyon közel áll hozzám, de a kedvencek közé végül mégis az Álmodozások kora kerül. A nagy látványos filmekről, mint az Oscar díjas Mephisztó azt gondolom, olyant más is tud, de az első korszak filmjeit csak Szabó István csinálhatta meg.

7.       Álmodozások kora

Taking Off (Elszakadás) ez volt Milos Forman első Amerikában készült filmje.  Forman a cseh új hullám rendezője a hazai filmjei pl. A Tűz van babám, vagy a Szöszi szerelme nem véletlenül vannak az egyetemes filmművészet listáján, de nekem mégis  az Elszakadás a kedvencem. Ezen a filmen még ott vannak a cseh új hullám finomságai, humora, mégis már gazdagabb profi körülmények között készült…

8.       Elszakadás

Volt egy film, amit a megnézésnek körülményei emeltek be a fontos filmek listájára. Ez egy vadromantikus film, filmtörténetileg kevés jelentőséggel bíró Életben maradni Stallone rendezte és a fiatal Travolta viszi a prímet, táncolja végig. Ezt a filmet először egy Bergendyéknél tartott házibulin láttam valamikor a nyolcvanas évek elején, nem sokkal a film bemutatója után, -magyar mozikba sokkal később került -,  akkor már volt VHS kazetta, s azon egy százszor átmásolt, illegálisan az országba került, recsegős hangú kópiát néztünk, mint egy csodát… szóval nagyon tetszett. „vessetek a mókusok elé!”

9.       Életben maradni

A "vessetek a mókusok elé" már Woody Allen  A Játszd újra, Sam! a kedvencem és ahogy a korosztályom többi tagja is, idézem az Annie Hall mondásait…és  imádni való a stílus és …

10.   Játszd újra, Sam!

 akkor ezek

első körben

Kösz, hogy megkérdeztétek


2016. március 16., szerda

Film, videó, valóság

Holnap megyek Debrecenbe, ahol az egyetemen néprajos hallgatóknak filmekről tartok szemináriumot

Az gondolom, hogy a XX. század nem megismerhető a filmjei nélkül.
Ezért arra igyekszem rábeszélni a hallgatóimat, hogy a filmeket olyan terepnek tekintsék, mint egy ásatás, ahol ezer izgalmas dologra bukkanhatnak.
Csak kicsit másképp kell nézni a filmet
Hát ezt vizsgáljuk meg holnap. Mit is rejtenek a filmek, ha a felszín mögé nézünk.
Remélem sikerül
A boncolandó:


 Hyppolit, a lakáj
 Egy pikoló világos
Szevasz Vera. 
Persze nem egy alkalommal
Egyébként meg az a legjobb a tanításban, hogy rengeteget tanul az ember, rengeteg izgalmas dologra bukkan, sokat kell olvasni
persze írni is
és prezentációt készíteni
Idén kiestem a Prezi kegyeiből, úgyhogy hagyományos módon készítem
de jó is így, mert úgyis a tartalom a fontos

Az egyik alkalomra meghívtam Bécsi Imit, a Lyukkamerás ember szerepében . Szerintem izgalmas lesz néprajzosoknak egy kis múltidézés

 A legutóbbi alkalommal japán napok voltak az egyetemen.
 ezt a képet feladhatnám a facebookon, a "aki kitalálja mi van a képen..." c. feladványnak.
Kicsit beolvadtak a japán harcművészeti bemutatósok az aula kockái közé.

 Az Egyetemen mindig nagyon kedvesen fogadnak, dr Keményfi Róbert a mentorom
 dr Kovács Erik, aki pótolhatatlan és ellát technikával és még minyon sütit is kapok, hogy kellő energiával kezdjek a munkának.
 A kislányok szünetben árnyjátékos játszanak a prezentáció világánál. Jó csapat
Sajnos a személyiségjogokat tiszteletben kell tartanom, és van aki élne vele, így őket nem mutathatom, de talán majd legközelebb

folyt.köv.

2016. március 15., kedd

Zúg március

Utassy József
Zúg március

Én szemfedőlapod lerántom:
kelj föl és járj, Petőfi Sándor!
Zúg Március, záporos fény ver,
suhog a zászlós tűz a vérben,
Hüvelyét veszti, brong a kardlap:
úgy kelj föl, mint forradalmad!
Szedd össze csontjaid, barátom:
lopnak a bőség kosarából,
a jognak asztalánál lopnak,
népek nevében! S te halott vagy?!
Holnap a szellem napvilágát
roppantják ránk a hétszer gyávák.
Talpra, Petőfi! Sírodat rázom:
szólj még egyszer a Szabadságról!


Utassy mindig aktuális

/A roppant ideillő fotót a Köpönyeg.hu facebook oldaláról vettem le
Darányi Zsolt képe. Szép/


A VERS a DIGITÁLIS IRODALMI AKADÉMIA oldalán található

2016. március 12., szombat

lepke

mivel nem vagyok babonás, így mindegy is, de ezt a lepkét láttam először ezen a tavaszon.
A második egy igazi pápaszemes, de ez a kép már nagyon béna, mert csak a telefonom volt nálam, és szép képeket csinál, de csak nagytotálban, így közelebb kellett menni, és a lepkék meg, mint tudjuk rémesen érzékenyek a nagy közeledő valamire, ami én voltam, .. hát ennyi

ja és azt mondja a babona - szerencsére én nem vagyok babonás - szóval a nagymamám szerint piros lepkét látni először tavasszal, szerencse és egészség,
fehér lepkét látni nagy baj - még szép! káposztalepke és vége a termésnek - de viccen kívül, a fehér lepke egész évre bajt hoz.
A legrosszabb a sárga lepke, mert totál betegségre utal.

Namármost olvasom a mindenféle babonás könyveket, kiderül,hogy a sárga a szerencse, sőt a fehér nagyon jó jel... - arrafelé nincs káposzta
a piros legfeljebb szerelemről szól

De inkább hiszek a nagymamának, ő igazi  magyar népi forrás
piros lepke szerencse és egészség

ugyan  ez csak babona DE azért mindenkinek piros lepkét kivánok

2016. március 9., szerda

Tévés telefonkönyv 1957 december

Kovács Béla a Gyermek és Ifjúsági műsorok főszerkesztője
1957 - 1990
 Kovács Béla megőrizte az 1957 -ben készült stencilezett "telefonkönyvet", ami 4 oldal mindössze, de remek dokumentum.
Akik akkor hivatalosan a tévében dolgoztak, azoknak volt telefonszámuk
Izgalmas tanulmányoznivaló

Kovács Béla visszaemlékezései videón

2016. március 8., kedd

Kicsi, a Bors..

Aktualitás:
2016. március 10. - től vetíti az m2 csatorna a Kicsi, a Bors sorozatot
Temple Réka,  az egyik főszereplő elnyerte
producerként a legjobb animációs film díját a Filmnapokon 2016 -ban / a legjobb animációs film Kojot és a szikla, a rendező Gauder Áron producer: Temple Réka Cinemon /

 A sorozatról:
A nyolcvanas évek közepén készült. Olyasmikről szól, hogy nagyon jó egy közösséghez tartozni, és hogy a hazugság csúnya dolog, és az árulót mindenki kitaszítja, és hogy az jó, ha vannak barátaid, és nem a pénz a legfontosabb, és a természeti és kulturális értékeket védeni kell, és hogy nincs olyan vesztes helyzet, amiben nem lehet valamit kitalálni.  
Író: Marék Veronika, zeneszerző: Mericske Zoltán, rendező: Takács Vera

Az első szakasz
Az első négy részben még inkább a praktikus ötletek dominálnak, de közben kiderült, hogy milyen jó csapat jött össze, és érdemes kimenni a stúdióból és  igazi kis játékfilmeket, igazi történeteket is leforgatni velük. A tanító néni szerepében: Mester Edit, Gondnok bácsi: Horkai János.

 kocka az első részből
Sandokán és Béli Zsuzsi
Takács Vera és a csapat Székely Dáviddal

A második szakasz
15 - 20 perces kisjátékfilmek.
Jókor jött jótanuló - Pécsi Ildikó, Ábel Anita/kislány/
Az én csodálatos szüleim - Szerencsi Éva, Újlaki Dénes
Szarkavadászat - Orth Mihály, Mester Edit
Kulturált kirándulás - Pálos Zsuzsa. Szolnoki Tibor,


2016. március 7., hétfő

Mi, szemüvegesek


Döbrösi Laura
képkocka a Félvilág c. fimből

 Most, hogy Döbrösi Laura a Fillmszemlén több díjat kapott Félvilág egyik főszereplője a fígyelem középpontjába került, néhány régi kép 2004 -ből a Mi, szemüvegesek forgatásáról.
Ez a csapat is szépen teljesít: :)
Rátonyi Kriszti a tévében
Hartai Petra színházban

Döbrösi Laura filmeken, sorozatokban

2016. március 5., szombat

2016. március 1., kedd

Én vagyok én, engem hívnak engemnek

Ahogy hallgatom a művészek reakcióit  a Saul fantasztikus, örömteli sikerét kommentálva, milyen ügyesen tudják beleszőni saját nagyszerűségüket,  egyre többször jut eszembe a bolond Lajcsi, aki Bogláron az ötvenes évek elején hordár volt az állomáson, és amikor a pesti vonatról leszálló üdülőktől a csomaghordásért  kapott pénzt megköszönte, mindig hozzátette: és én vagyok én, engem hívnak engemnek...
hát ennyi