2017. május 12., péntek

tanulság

Szellő Rózsa 2010. A Bálint Ágnes Emlékházban tett
látogatásunkon
 Meghalt Szellő Rózsa, nagyon fiatal volt és nagyon sajnálom, megdöbbentett a halál híre. Éppen egy vecsési gyerekosztályos találkozót szerveztünk, Pintér Alinka hívta telefonon, hogy jöjjön el, de már nem élt. Fájdalmas. 74 éves volt.
Felhívott a Blikktől egy újságíró - akkor még nem is tudtam, hogy a Blikknél van, mert én még az egyszervolt.hu munkatársaként ismertem. Kérdezi, mit tudok mondani Rózsáról. Mondom, hogy közvetlenül nem dolgoztunk, de annyit tudok, hogy csendes, megbízható, precíz  szakember volt, egy hisztis felpörgött tévés világban a nyugalom képviselője. Kértem, hogy Lengyel Ágit kérdezze, aki sokat dolgozott vele, vagy Kovács Bélát a főszerkesztőnket, ő vette fel, ő adott neki munkát, beosztást. Kovács Bélát magam felhívtam, mert ő már tényleg nem fiatal és nem akartam, hogy lerohanják, valóban kért is időt, hogy gondolkodjon. Kiderül, hogy már leadás van, nincs idő várni... úgyhogy mire Béla visszahívott, egy fél óra múlva és én elmondtam amit tőle megtudtam, már késő volt. Kovács Béla elmondta, hogy még a rádióból ismerte Rózsát, ahol nem volt egyetemi végzettségéhez illő munkája, így amikor kapott státuszt átcsábította, mert Bálint Áginak már megterhelő volt a saját sorozatai és a Kuckó mellett a filmek vásárlása, külföldi film vásárokra járás, így ezt a munkát Rózsának adta, aki lelkesen és szorgalmasan végezte,  ahogy a Pannóniával közös animációs filmek gondozását, szerkesztését is.
A külföldi filmvásárokon kiválasztott filmeket le kellett fordíttatni, szinkronizálni, kigondolni hova, milyen műsorsávba kerüljenek. Emellett önálló munkái saját készítésű óvodás sorozatai is voltak. Az utolsó szakaszában átvette a Zseb tévé szerkesztését is. Később rovatvezetőként az összes óvodás műsor felügyelete hozzá tartozott.
Azért hoztam elő és azért a cím, mert ehhez képest az jelent meg a cikkben, mintha én mondtam volna, hogy létrehozója volt a Zsebtévének és a Kuckónak. Mert ezek jól hangzó ismert címek, hogy a mondatnak semmi köze a valósághoz, az nem számít.
Barátilag azt a tanácsot kaptam, hogy hagyjam az egészet, de mégis írtam egy hozzászólást, hogy javítsam, a nekem tulajdonított mondatot. Legalább az online - ban
Ezt írtam
"Egy kis pontosítás.Rovatvezetője, szerkesztője, de nem létrehozója volt a Kuckó és a Zseb TV műsoroknak, hiszen a Kuckó Bálint Ágnes emblematikus műsora, a Zseb tévét pedig már 1966 -ban létrehozta Apor Judit és Szabó Attila. Több saját tervezésű műsora és az animációs filmek szerkesztése terén végzett munkája kiváló volt, ahogy a cikk is írja"

Még egy hozzáfűzés: Ezért is nagy felelőtlenség volt levenni és kitörölni az MTV honlapján volt Arcképcsarnokot, ahol korrekt, leellenőrzött adatok voltak mindenkiről. Lehetett hova nyúlni ilyen esetben. BÁR, ha valaki kettőt lapoz a google kereső által kiadott oldalakon, akkor megtalálható Babiczky László rendező oldalán a hitelesített leírás. Babiczky és Dunavölgyi Péter oldalain sok, valós adathoz lehet jutni.

Még két kép a 2010 -ben tartott találkozóról. 


szerkesztő
Losonc, 1942. augusztus 30.

Tanulmányok:

ELTE BTK, történelem és művészettörténet szak (1960-1965)

Munkahelyei:
  • Magyar Rádió és Televízió (1970-1974)
  • Magyar Televízió (1974-2001)
1970-1974 között a Magyar Rádió és Televízió oktatási csoportjának főelőadója. 1974-2001 között az MTV Gyermek, Ifjúsági és Oktatási Főszerkesztőségén szerkesztő, rovatvezető, majd kiemelt szerkesztő. A film- és meserovat munkáját irányította, amelynek profiljába tartozott az Esti mese, Kuckó, a Pannónia Rajz és Filmstúdióban készült animációs mesesorozatok lektori munkája és a külföldön vásárolt filmsorozatok szinkronjának gondozása. Számos országban vásárolt 5-15 éveseknek szóló játékfilmeket, filmsorozatokat és meseműsorokat. Kb. 2 millió perc filmműsor Magyar változatának elkészítésében vett részt.
Szerkesztői munkáiból:
Zsebtévé
Cigánykerék
Utazz velünk!
Kör, kör, ki játszik..?
Gólya, gólya, gilice
Vakáció Melódiában
Egyedi műsorok: Anyák napja
Mórizc Zsigmond: Hímes tojások(kisjátékfilm)
Télapó szemüvege

Díjak, kitüntetések:Munkájáért 2-ízben részesítették a Művelődési Minisztérium és a Pannónia Filmstúdió Nívódíjában.
Az MTV-ben az 50. Zsebtévé elkésztéséért ugyancsak Nívódíjat kapott munkatársaival együtt.
A Magyar animációs sorazatok bemutatásánál számos nemzetközi filmfesztiválon vett részt, pl.: Milánóban, Münchenben, Berlinben, Prágában.

Forrás: Szellő Rózsa – Dunavölgyi Péter